Aktuellt

23 januari 2018

ARTEMISIA GENTILESCHI (1593-1652?)
Föredrag av Jan Öqvist, scenograf och författare

Stifta bekantskap med senrenässansens och barockens första och viktigaste kvinnliga konstnär från Italien.

Från vänster ”Självporträtt som allegori över konsten”, 1638-39 [Royal Collection]. ”Susanna och de äldre”, 1610 [Schloss Weißenstein]. ”Aurora”, 1625-27 [Private Collection] info:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_works_by_Artemisia_Gentileschi

Jan berättar: ”Kvällen kommer att bli en upptäcktsresa i ett konstnärskap som varit bortglömt i över 300 år. Hur kan drygt 300 år gammal konst vara väsentlig idag frågar sig kanske någon?
Fanns det en konspiration bakom denna glömska eller var det bara det att hon var kvinna?
Vi ska se hur ett stort och betydelsefullt konstnärskap och ett dramatiskt liv kunnat bli åsidosatt i konsthistorien.

Jag har försökt se hennes målningar och liv i ett vidare sammanhang. Det gav mig en inblick i vad det är som gör hennes konst så märkvärdigt aktuell. Att nu studera hennes plats i konsthistorien är som att befinna sig i ett hav av kunskap, spekulationer och fakta. Att fördjupa sig i detta utan att drunkna har hjälpt mig att förstå hur den har kommit till.

Detta systematiskt åsidosättande av kvinnligt kreativitet fortsätter! I min yrkesroll som regissör och scenograf finns en inbyggd nyfikenhet på vad som ligger under texten. Detsamma gäller när jag ser konst. Jag tar del av en berättelse – vad ligger till grund för det som konstnären fångat. Vilket är meddelandet? 

Galilei Galileo lär ha sagt något i stil med att av alla konster är måleriet den största. Trots att den bara har två dimensioner kan den beröra oss djupare än det som imiteras – den kan väcka medkänsla, kärlek, sorg.”

Tid:   Tisdagen den 23 januari 2018, kl. 17:00

17.00 startar vi med en smörgås för de som önskar. Beställ när du anmäler dig!

17.30 – ca 18.30 lyssnar vi till Jan Öqvist  som berättar om ett liv som blev ett stort konstnärskap (och som de flesta inte ens känner till!).

Plats:  NCS Colour AB, Igeldammsgatan 30 på Kungsholmen

Deltagaravgifter:
Medlem i Färgcentrum och studenter                   Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna           100 kr

 Vill du ha en smörgås innan?
Vi serverar en smörgås till självkostnadspris (ca 80:-) för de som önskar och förbeställt. 

 ANMÄLAN
Anmäl dig genom att maila till info@colourspot.org senast fredagen den 19 januari!             
Ange: Namn och företag och om du önskar beställa en smörgås.


6 februari 2018 Prisutdelning Prisad Färg 2017 på Greenhouse, Stockholm Furniture Fair. Ceremonin äger rum i cafédelen C20:36 kl 16.00


21 mars firar vi Internationella färgdagen

Boka in denna kväll för då händer något spännande. Vi tänker göra denna dag lite mer synlig och festlig jämfört med tidigare år.

Vi finns nu under temadagar.se och där kommer vi att länka till vår hemsida www.colourspot.org

 

Läs mer om hur man firade ICD runt om i världen på sid 39 och 40 i AIC Annual Report 2017. Klicka på länken: http://www.aic-color.org/news/news30-17.pdf


17 maj 2018 gör vi vår årliga vårutflykt. Vi har tänkt att besöka Carl Eldhs ateljé i Bellevueparken

 


En färgsättningstävling för dig som studerar eller nyligen utexaminerats inom design, arkitektur, visuell kommunikation eller konst.

Årets tema: Han, hen, hon och färg

Sista dag för inlämning av tävlingsuppgift: 15 november 2017

Pristagarna kommer att presenteras på Stockholm Furniture Fair 6 februari 2018

Anmälan: info@colourspot.org

Mera information om Prisad Färg 2017

Huvudpartner
Alcro I NCS

Silverpartner
Borås tapeter I Engblad &Co I BVD I Caparol I Jotun I Nordsjö I Ogeborg I Philips I Sto

—————————————————————————————————————————–

Linus Fridén, Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack ,tog hem första priset i Prisad Färg 2016. Hans förslag ”Synisolering”  handlar om hur man beskriver färg utan att använda det sinne som är mest anpassat för ändamålet . En spännande utforskning av känsel och hörsel som samspelar till en individuell tolkning som utmynnar i en kulör.

 

 

 

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

 

 

Andra pris gick  till Sofia Fredriksson, Jesper Evertsson och Martin Hagland, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola. för ”Vatten i ny tappning” som illustrerar försurningen i Göta älv med hjälp av fluoresein-gult. En kraftfull iscensättning som åskådliggör vår tids miljöproblem tyckte juryn.

 

 

Tredje pris till Hillevi Hesseldahl, Johan Lantz och Roza Baban, Industridesign, Konstfack,  för ”Ljus i ambulans”. Ett nytänkande för människor i ett utsatt läge där ljus och färgsättning bidrar till lugn.

 

 

 

Förslaget ”Akvovojo” en färgsprakande strandpromenad av Albin Andersson, Delal Acar och Hedvig Aaro, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola fick ett hedersomnämnande för ett förtjänstfullt omhändertagande av vårt så ofta försummade publika rum; vårt gemensamma golv, gaturummet.

 

 

-Tävlingen är ett led i Färgcentrums arbete med att väcka intresse för färg och färgsättning vid arkitektur-, konst- och designutbildningar, säger Lena Anderson, inredningsarkitekt och ordförande i Färgcentrum. Det finns andra färger än vitt och grått, men varför vågar vi inte använda dem oftare?

 

 


EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg logo 2016 7x4cm

Vi vill med tävlingen skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Årets tema: VÅRA SINNEN

Prisutdelning  på Möbelmässan  7 februari 2017 kl 15.00

Mera information och tävlingsregler

Prisad Färg 2015

 —————————————————————————————————————————-

Vart tog färgen vägen?

panel_färgdagen

En panel av arkitekter, designexperter och akademiker diskuterade vart färgen tagit vägen i designundervisningen, i våra miljöer som hem, arbetsplatser och i vår stadsbild.

Arkitekt Rahel Belatchew Lerdell  pratade  om färg som en bärande del av arkitekturen, arkitekten och skribenten Rasmus Wærn om färgstark arkitektur med exempel från Wingårdhs, professor Ralf Weber från Dresden University om färg i arkitektundervisningen,  och  arkitekturhistoriker Martin Rörby  om färgförändringar i Stockholms stadsbild. Moderator var programledaren och designexperten Li Pamp.

färgdagen_publik5

En stor publik minglade i utställningen

 

färgdagen_cirkör3

Gymnasieelever från Cirkus Cirkör underhöll under galamiddagen

—————————————————————————————————————————–

En laxrosa pool tog hem första priset

Prisad färg21:a pris: En laxrosa pool av Anna Sjöberg Wernesson,  Beckmans.

Anna får en plats på den prestigefulla kursen ”Colour Design Workshop” 22 – 27 juni, 2015 (av NCS Colour AB). På Gripsholms värdshus samlas deltagare från hela världen under 6 intensiva dagar.

prisad färg_sjöberg

PrisadFärg_anna.sjöberg

2:a pris: En färgrik stol av Eva Sundman, Linnéuniversitetet. Eva får målarfärg till ett värde av 5 000 kronor (av Alcro).

prisad färg_sundman

Eva Sundman Prisad färg

3:e pris: En tuftad matta av Lotta Johansson, Linnéuniversitetet. Lotta får ett färgsättningsverktyg (av NCS Colour AB).

prisadfärg_johansson

Prisad färg 2014 Lotta Johansson

—————————————————————————————————————————

EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg2

Färgcentrum firar 50 år 2014! Det vill vi fira med ett halvdagseminarium med färgspaning Vart tog färgen vägen? och instiftandet av ett nytt färgpris Prisad Färg 2014”. Vi vill med detta skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Mera information och tävlingsregler