Aktuellt

Kommande färgmöten

25 november

ÅRSMÖTE I FÅRDCENTRUM kl 17.00-17.30

Välkommen till föredrag på Svenskt Färgcentrums årsmöte!

En bild som visar text, inomhus, byggnad

Automatiskt genererad beskrivning

De färger som finns i vår natur och vårt nordiska ljus är naturliga referenser för vår skandinaviska färgskala och är grunden för vår färgsättningshistoria. Rokokon och den gustavianska perioden är epoker som vi gärna inspireras av, men vilka färger var det? Räcker det med att titta i vackra färgböcker? Man blir inspirerad helt klart men färgerna – vilka var de? Ni ser den fina färgskalan från Svindersvik som är ett bra exempel på den gustavianska färgskalan.  Den färgskalan är en miljö som har analyserats i NCS färgskala och ni kommer att få se fler.  En annan fråga är hur såg den vita färgen ut och hur vit var den?                             

Ett föredrag med inspiration från vårt ljus, vår natur, vår kultur och tradition, vår förkärlek för öppna ytor, elegans, symmetri och enkelhet.

——————————————————————————————————————————-

15 september

STUDIEBESÖK PÅ MILLESGÅRDEN: STIG LINDBERGUTSTÄLLNINGEN

DATUM: 15 September kl. 17.00-17.45. Guidningen startar 17.00! Betala inträdesavgiften på 120 kr innan så att ni inte missar något av visningen!

Om  ni vill se Annes Hus på den nedre terrassen som har gjorts om till Gunnel och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså som presenteras i parken utanför måste ni komma innan kl. 17.00. Museet stänger kl. 18.00!

FÖREDRAGSHÅLLARE: Museets egen guide

PLATS: Millesgården Museum, Herserudsvägen 32, Lidingö

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1

Vi får en guidad tur i Millesgårdens stora utställning om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982). Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer. Annes Hus på den nedre terrassen görs om till Gunnel och Stigs Hus och det välkända mönstret Berså presenteras i parken utanför. Flera verk har aldrig tidigare visats.

Stig Lindberg är mer eller mindre närvarande i och omkring de svenska hemmen sedan slutet av 1930-talet då han började att arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik. År 1949 blev han fabrikens konstnärliga ledare. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. De var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i skön förening och som framförallt skulle finnas tillgängligt även för de mindre bemedlade. Här fanns också en folkbildningsambition. Att Gustavsbergs porslinsfabrik ägare var folkrörelsen Konsumentföreningen (KF), skapade stora ekonomiska experimentutrymmen då föreningen köpte och startade flera företag, bland annat Luma som tillverkade glödlampor, radioapparater, teve med mera, men också till exempel bokförlag, varuhus och kursgårdar.

Under de två perioderna (1947-1957 och 1972-1980) som konstnärlig ledare på Gustavsberg utvecklades flera material och tekniker och Lindbergs entusiasm och fantasi resulterade i många populära objekt, både funktionella och dekorativa; keramikvaser, fajanser, serviser med mera. Folkkära objekt som sparbössan Skotten i plast, bruksföremål som servisen Berså, Terma, Spisa Ribb.

Utställningen är ett samarbete med Lars Dueholm-Lindberg, son och förvaltare av Stig Lindbergs arv.

Information från www.millesgarden.se

DELTAGARAVGIFTER
Medlem i Svenskt Färgcentrum samt studenter: 120 kr i entréavgift/person, som betalas i kassan (Färgcentrum står för kostnaden för guiden) Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna till föredraget: 220 kr.
120 kr betalas i kassan på museet och 100 kr Swishas till Färgcentrum 0733-700 714 (Berit Bergström), senast den 13 september.

ANMÄLAN
Maila till info@fargcentrum.se senast tisdagen den 13 september. Antalet platser är begränsat!

ANGE namn, företag, skola eller annan tillhörighet om du inte är medlem.

VÄLKOMNA!

——————————————————————————————————————————-

22 april

DANIUS OCH MODET
FÖREDRAGSHÅLLARE: Philip Warkander
PLATS: Digitalt möte

Föredraget utgår från boken Danius och modet (2020), skriven tillsammans med Marie Ledendal om Sara Danius relation till mode – med fokus på hennes uppmärksammade klädkreationer (ofta skapade i nära samarbete med formgivaren Pär Engsheden) samt genom nedslag i hennes litteraturforskning och essäistik, där modet, hantverket, couturen och de sinnrikt invävda budskapen är ständigt närvarande. Mot fonden av senare års kriser i Svenska Akademien skildras också hur Sara Danius signaturplagg – knytblusen – blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur.

Danius och modet (inbunden)


Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hans essäbok om kreativt arbete inom svensk modeindustri, När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen, utkom 2019 på Hoc Press. 

DELTAGARAVGIFTER TILL PHILIP WARKANDERS DIGITALA FÖREDRAG
Medlem i Svenskt Färgcentrum samt studenter:                              GRATIS
i hälsar även icke-medlemmar välkomna till föredraget               100 kr, Swish enligt nedan

ANMÄLAN
Maila till info@fargcentrum.se senast tisdagen den 20 april så får du en länk till mötet.
ANGE namn, företag, skola eller annan tillhörighet om du inte är medlem. Var vänlig och swisha 100 kr på 0733 700 714, senast tisdagen den 20 april.

———————————————————————————————————————-

20 maj

FÄRGHYBRIDER – KONSTNÄRLIGA LABORATIONER KRING FÄRG OCH DJUP HOS RUMSLIGA OBJEKT
FÖREDRAGSHÅLLARE: Malgorzata Zboinska och Eva Amborg
PLATS: Digitalt möte

Malgorzata och Eva kommer att presentera konstnärliga laborationer där de med hjälp av olika färg- och transparenskompositioner har försökt att påverka upplevelsen av kurvatur, tjocklek och djup i rumsliga objekt gjorda av taktila material. För att skapa nya estetiska effekter med färg och djup utvecklades unika gestaltningsstrategier som kombinerar konsthantverkstekniker med nya medier för avancerad 3D modellering och digital tillverkning. Syftet med laborationerna har varit att lyfta fram färgernas betydelse för skapandet av multisensoriska upplevelser av arkitektoniska material. Laborationerna gjordes bl a inom ett konstnärligt forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’ finansierat av Vetenskapsrådet 2016-2019.

Foto ©Malgorzata Zboinska

Malgorzata Zboinska, Arkitekt SAR/MSA, Docent inom digital design, tillverkning och mediekonst på Chalmers tekniska högskola AB, ledare för forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’.

Eva Amborg, Arkitekt SAR/MSA, Tekniklektor i Färg och form verksam som lärare och medverkande i forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’ på Chalmers tekniska högskola AB, styrelsemedlem i Svenskt Färgcentrum.

22 mars

25 november
Årsmöte i Svenskt Färgcentrum

Datum:  Onsdagen den 25 november 2020

Plats:                  Zoom-möte

17.00-17.30        Årsmötesförhandlingar

17.30-18.30        ”Colour in Architecture” (föredraget hålls på engelska)

Kine Angelo, Associate Professor och Alex Booker, Professor båda kommer från Department of Architecture and Technology vid NTNU, (Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet) i Trondheim.

Sedan 2012 har undervisning och forskning i arkitektutbildningen på universitet, lyft fram betydelsen av färger i arkitekturen.

Kines föredrag kommer att fokusera på hennes och Alexs resor i såväl Norge som utomlands där de studerat exteriöra färgsättningar och analyserat dem med hjälp av NCS systemet. Dessa färgsättningar har också presenterats i sociala medier i deras Facebook-sida ”Colour in architecture”, en online-plats inte bara för arkitekter och designer, utan för alla intresserade av färg och materialitet, gammalt eller nytt, och samverkan mellan färg i den byggda och naturliga miljön. Målet är att kunna visa på ett antal projekt från arkitektur, design och teknik som gör stor nytta i den fysiska miljön och visar på de mest intressanta aspekterna i vår samtida kultur. Visionen är att denna sida ska bli en mötesplats för kommande yrkesverksamma och unga kreativa, från ett brett spektrum av bakgrunder.

Deltagaravgifter:
Medlem i Svenskt Färgcentrum                                                     Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna till föredraget      100 kr, swish enligt nedan

ANMÄLAN
Maila till info@fargcentrum.se senast måndagen den  23 november så får du en länk till mötet

Ange: Namn, företag och om du inte är medlem var vänlig och swisha 100 kr på 0733 700 714, senast måndag den 23 november.

———————————————————————————————————————————-

27 oktober  Visning av Vanja Djanaieffs mönster i Marabouparken.
”Vanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger”  kl. 17.00

En bild som visar gräs, utomhus, person, sitter

Automatiskt genererad beskrivning

Wanja Djanaieff, Rand, 1969. Anna-Lena Emdén, Blomma, 1969. Foto Åke Moqvist

———————————————————————————————————————————

6 oktober Stefan Modig, Stadsplanerare, Stadsbyggnadskontoret guidar oss runt i Djurgårdsstaden kl. 17.00

En bild som visar utomhus, natur, gräs, väg

Automatiskt genererad beskrivning

Norra Djurgårdsstaden/Hjorthagen 
Flygbild maj 2020. Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12000 nya bostäder och 35000 nya arbetsplatser. Ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden.

Norra Djurgårdsstaden har ett fantastiskt läge med åtta kilometer kustlinje i direkt anslutning till Nationalstadsparken. På tio minuter nås Stockholm city med cykel. Samtidigt finns en rad utmaningar att bemästra i form av exempelvis markföroreningar från tidigare verksamheter samt buller och risker från befintliga verksamheter. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms största och mer komplexa stadsutvecklingsområden.Norra Djurgårdsstaden byggs för att möta stadens ökande behov av allt från bostäder, arbetsplatser, service och kollektivtrafik till förskolor, grönområden, kultur och idrott. Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder. Utvecklingen sker till stor del på områden som tidigare använts för gasproduktion, hamneller andra industriverksamheter. Planeringen startade i början av 2000-talet och utvecklingen kommer att pågå under många år och i flera olika etapper.

Tid:                     Tisdagen den 6 oktober 2020, kl. 17:00-18.00
Plats:                  Norra Djurgårdsstaden
Mötesplats:      Norra Djurgårdsstadens projektkontor, Bobergsgatan 15

ANMÄLAN
Anmäl dig genom att maila till info@fargcentrum.se senast fredagen den 2 oktober!
Tänk på att antalet platser är begränsat!

Ange: Namn och ev. företag när du skickar in din anmälan!

Deltagaravgifter:
Medlem i Färgcentrum och studenter                   Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna           100 kr

Betalas i förskott, via Swish 0733 700 714 eller bankgiro 571-0033

———————————————————————————————————————————–

15 september Digital lärarworkshop med inbjuden gästföreläsare Ingrid Calvo Ivanovic
Program och anmälan

20 april Färgmöte  Vi får en visning av Tändstickspalatset  kl. 17.45

Uppskjutet pga coronapandemin

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tändstickspalatset.jpg

19 mars Vi firar Internationella Färgdagen
UPPSKJUTET TILL 22 mars 2021

Stiftelsen Svenskt Färgcentrum bjuder in till en kväll med föreläsning, samtal och färgstarkt mingel i samband med Internationella Färgdagen.

Kvällens föreläsare:
Sara Garanty, Inredare och kolorist
Vem är rädd för orange, gult & lila? 
En kulörhistoria ur ett konstnärligt och andligt perspektiv

Vinnare tävlingen Prisad Färg 2020
Asta Westermark Florestedt, Beckmans, presenterar sitt vinnande bidrag.

Därefter ett samtal modererat av juryns ordförande Catrin Vagnemark, BVD.
Deltagare:

  • Asta Westermark Florestedt, vinnare
  • John Wattström, pristagare
  • Frida Navratil, pristagare
  • Gunnel Sahlin, glasformgivare och jurymedlem
  • Anja Palmgren, styrelsemedlem och lektor i färgteori

Årets tema var ”färg, form, framtid” och de vinnande bidragen har arbetat med temat på helt olika sätt.

Plats Ogeborg, Maria Skolgata 81, Stockholm
Tid: 18 – 21, välkommen från 17.30

Bubbel serveras vid ankomsten
Dryck: Vin, öl säljs på plats för 20 kr/glas
Sandwiches: 2 per/person (lax, kalkon, ost, hummus)

Anmälan: info@atriumdesign.se senast 15 mars 

Pris
Medlem: 150 kr
Övriga: 250 kr, inkl. medlemskap 2020: 450 kr
Student: 50 kr

BG 571–0033 eller via Swish 070-534 23 14

STORT TACK:
NCS I Caparol I, Nordsjö I Ogeborg

International Colour Day 21 March, Established by AIC – International Colour Association


Prisad Färg är en tävling för studenter och nyutexaminerade inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.

Årets tema är: Den blå färgen

——————————————————————————————————————–

Isabell Tresse HDK, Göteborg tog hem första priset i Prisad Färg 2017. Hennes förslag ”Som om” handlar om reflektioner kring färgkommunikation i Indien respektive Göteborg.

DSC00534

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

2:a pris (till vänster på bilden ovan)
TRÄNINGSVERKET
Tove Blanck, Anna Bårdén och Josefine Grönlund
Arkitektur, Chalmers tekniska högskola
På ett konkret och inspirerande sätt bryta mot konventionella
mönster. Detta kan på ett enkel sätt realiseras på den existerande stereotypa gymmiljön.

3:dje pris (till höger på bilden ovan)
FÄRGPAVILJONG
Catrin Frick och Oskar Stare
Arkitektur, Chalmers tekniska högskola
På ett tillgängligt och välkomnande sätt bjuda in betraktaren att
fysiskt utforska färgens påverkan i en rumslig miljö.


Linus Fridén, Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack ,tog hem första priset i Prisad Färg 2016. Hans förslag ”Synisolering”  handlar om hur man beskriver färg utan att använda det sinne som är mest anpassat för ändamålet . En spännande utforskning av känsel och hörsel som samspelar till en individuell tolkning som utmynnar i en kulör.

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

Andra pris gick  till Sofia Fredriksson, Jesper Evertsson och Martin Hagland, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola. för ”Vatten i ny tappning” som illustrerar försurningen i Göta älv med hjälp av fluoresein-gult. En kraftfull iscensättning som åskådliggör vår tids miljöproblem tyckte juryn.


Tredje pris till Hillevi Hesseldahl, Johan Lantz och Roza Baban, Industridesign, Konstfack,  för ”Ljus i ambulans”. Ett nytänkande för människor i ett utsatt läge där ljus och färgsättning bidrar till lugn.

Förslaget ”Akvovojo” en färgsprakande strandpromenad av Albin Andersson, Delal Acar och Hedvig Aaro, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola fick ett hedersomnämnande för ett förtjänstfullt omhändertagande av vårt så ofta försummade publika rum; vårt gemensamma golv, gaturummet.

-Tävlingen är ett led i Färgcentrums arbete med att väcka intresse för färg och färgsättning vid arkitektur-, konst- och designutbildningar, säger Lena Anderson, inredningsarkitekt och ordförande i Färgcentrum. Det finns andra färger än vitt och grått, men varför vågar vi inte använda dem oftare?


EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg logo 2016 7x4cm

Vi vill med tävlingen skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Årets tema: VÅRA SINNEN

Prisutdelning  på Möbelmässan  7 februari 2017 kl 15.00

Mera information och tävlingsregler

Prisad Färg 2015

 —————————————————————————————————————————-

Vart tog färgen vägen?

En panel av arkitekter, designexperter och akademiker diskuterade vart färgen tagit vägen i designundervisningen, i våra miljöer som hem, arbetsplatser och i vår stadsbild.

Arkitekt Rahel Belatchew Lerdell  pratade  om färg som en bärande del av arkitekturen, arkitekten och skribenten Rasmus Wærn om färgstark arkitektur med exempel från Wingårdhs, professor Ralf Weber från Dresden University om färg i arkitektundervisningen,  och  arkitekturhistoriker Martin Rörby  om färgförändringar i Stockholms stadsbild. Moderator var programledaren och designexperten Li Pamp.

färgdagen_publik5

En stor publik minglade i utställningen

färgdagen_cirkör3

Gymnasieelever från Cirkus Cirkör underhöll under galamiddagen

—————————————————————————————————————————–

En laxrosa pool tog hem första priset

Prisad färg2

1:a pris: En laxrosa pool av Anna Sjöberg Wernesson,  Beckmans.

Anna får en plats på den prestigefulla kursen ”Colour Design Workshop” 22 – 27 juni, 2015 (av NCS Colour AB). På Gripsholms värdshus samlas deltagare från hela världen under 6 intensiva dagar.

prisad färg_sjöberg

PrisadFärg_anna.sjöberg

2:a pris: En färgrik stol av Eva Sundman, Linnéuniversitetet. Eva får målarfärg till ett värde av 5 000 kronor (av Alcro).

prisad färg_sundman

Eva Sundman Prisad färg

3:e pris: En tuftad matta av Lotta Johansson, Linnéuniversitetet. Lotta får ett färgsättningsverktyg (av NCS Colour AB).

prisadfärg_johansson

Prisad färg 2014 Lotta Johansson

—————————————————————————————————————————

EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg2

Färgcentrum firar 50 år 2014! Det vill vi fira med ett halvdagseminarium med färgspaning Vart tog färgen vägen? och instiftandet av ett nytt färgpris ”Prisad Färg 2014”. Vi vill med detta skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Mera information och tävlingsregler

Kommande färgmöten

22 april

DANIUS OCH MODET
FÖREDRAGSHÅLLARE: Philip Warkander
PLATS: Digitalt möte

Föredraget utgår från boken Danius och modet (2020), skriven tillsammans med Marie Ledendal om Sara Danius relation till mode – med fokus på hennes uppmärksammade klädkreationer (ofta skapade i nära samarbete med formgivaren Pär Engsheden) samt genom nedslag i hennes litteraturforskning och essäistik, där modet, hantverket, couturen och de sinnrikt invävda budskapen är ständigt närvarande. Mot fonden av senare års kriser i Svenska Akademien skildras också hur Sara Danius signaturplagg – knytblusen – blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur.

Danius och modet (inbunden)


Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hans essäbok om kreativt arbete inom svensk modeindustri, När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen, utkom 2019 på Hoc Press. 

20 maj

FÄRGHYBRIDER – KONSTNÄRLIGA LABORATIONER KRING FÄRG OCH DJUP HOS RUMSLIGA OBJEKT
FÖREDRAGSHÅLLARE: Malgorzata Zboinska och Eva Amborg
PLATS: Digitalt möte

Foto ©Malgorzata Zboinska

Malgorzata och Eva kommer att presentera konstnärliga laborationer där de med hjälp av olika färg- och transparenskompositioner har försökt att påverka upplevelsen av kurvatur, tjocklek och djup i rumsliga objekt gjorda av taktila material. För att skapa nya estetiska effekter med färg och djup utvecklades unika gestaltningsstrategier som kombinerar konsthantverkstekniker med nya medier för avancerad 3D modellering och digital tillverkning. Syftet med laborationerna har varit att lyfta fram färgernas betydelse för skapandet av multisensoriska upplevelser av arkitektoniska material. Laborationerna gjordes bl a inom ett konstnärligt forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’ finansierat av Vetenskapsrådet 2016-2019.

Malgorzata Zboinska, Arkitekt SAR/MSA, Docent inom digital design, tillverkning och mediekonst på Chalmers tekniska högskola AB, ledare för forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’.

Eva Amborg, Arkitekt SAR/MSA, Tekniklektor i Färg och form verksam som lärare och medverkande i forskningsprojekt ’Arkitektoniska konvertibler’ på Chalmers tekniska högskola AB, styrelsemedlem i Svenskt Färgcentrum.

22 mars

25 november
Årsmöte i Svenskt Färgcentrum

Datum:  Onsdagen den 25 november 2020

Plats:                  Zoom-möte

17.00-17.30        Årsmötesförhandlingar

17.30-18.30        ”Colour in Architecture” (föredraget hålls på engelska)

Kine Angelo, Associate Professor och Alex Booker, Professor båda kommer från Department of Architecture and Technology vid NTNU, (Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet) i Trondheim.

Sedan 2012 har undervisning och forskning i arkitektutbildningen på universitet, lyft fram betydelsen av färger i arkitekturen.

Kines föredrag kommer att fokusera på hennes och Alexs resor i såväl Norge som utomlands där de studerat exteriöra färgsättningar och analyserat dem med hjälp av NCS systemet. Dessa färgsättningar har också presenterats i sociala medier i deras Facebook-sida ”Colour in architecture”, en online-plats inte bara för arkitekter och designer, utan för alla intresserade av färg och materialitet, gammalt eller nytt, och samverkan mellan färg i den byggda och naturliga miljön. Målet är att kunna visa på ett antal projekt från arkitektur, design och teknik som gör stor nytta i den fysiska miljön och visar på de mest intressanta aspekterna i vår samtida kultur. Visionen är att denna sida ska bli en mötesplats för kommande yrkesverksamma och unga kreativa, från ett brett spektrum av bakgrunder.

Deltagaravgifter:
Medlem i Svenskt Färgcentrum                                                     Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna till föredraget      100 kr, swish enligt nedan

ANMÄLAN
Maila till info@fargcentrum.se senast måndagen den  23 november så får du en länk till mötet

Ange: Namn, företag och om du inte är medlem var vänlig och swisha 100 kr på 0733 700 714, senast måndag den 23 november.

———————————————————————————————————————————-

27 oktober  Visning av Vanja Djanaieffs mönster i Marabouparken.
”Vanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger”  kl. 17.00

En bild som visar gräs, utomhus, person, sitter

Automatiskt genererad beskrivning

Wanja Djanaieff, Rand, 1969. Anna-Lena Emdén, Blomma, 1969. Foto Åke Moqvist

———————————————————————————————————————————

6 oktober Stefan Modig, Stadsplanerare, Stadsbyggnadskontoret guidar oss runt i Djurgårdsstaden kl. 17.00

En bild som visar utomhus, natur, gräs, väg

Automatiskt genererad beskrivning

Norra Djurgårdsstaden/Hjorthagen 
Flygbild maj 2020. Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12000 nya bostäder och 35000 nya arbetsplatser. Ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden.

Norra Djurgårdsstaden har ett fantastiskt läge med åtta kilometer kustlinje i direkt anslutning till Nationalstadsparken. På tio minuter nås Stockholm city med cykel. Samtidigt finns en rad utmaningar att bemästra i form av exempelvis markföroreningar från tidigare verksamheter samt buller och risker från befintliga verksamheter. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms största och mer komplexa stadsutvecklingsområden.Norra Djurgårdsstaden byggs för att möta stadens ökande behov av allt från bostäder, arbetsplatser, service och kollektivtrafik till förskolor, grönområden, kultur och idrott. Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder. Utvecklingen sker till stor del på områden som tidigare använts för gasproduktion, hamneller andra industriverksamheter. Planeringen startade i början av 2000-talet och utvecklingen kommer att pågå under många år och i flera olika etapper.

Tid:                     Tisdagen den 6 oktober 2020, kl. 17:00-18.00
Plats:                  Norra Djurgårdsstaden
Mötesplats:      Norra Djurgårdsstadens projektkontor, Bobergsgatan 15

ANMÄLAN
Anmäl dig genom att maila till info@fargcentrum.se senast fredagen den 2 oktober!
Tänk på att antalet platser är begränsat!

Ange: Namn och ev. företag när du skickar in din anmälan!

Deltagaravgifter:
Medlem i Färgcentrum och studenter                   Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna           100 kr

Betalas i förskott, via Swish 0733 700 714 eller bankgiro 571-0033

———————————————————————————————————————————–

15 september Digital lärarworkshop med inbjuden gästföreläsare Ingrid Calvo Ivanovic
Program och anmälan

20 april Färgmöte  Vi får en visning av Tändstickspalatset  kl. 17.45

Uppskjutet pga coronapandemin

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tändstickspalatset.jpg

19 mars Vi firar Internationella Färgdagen
UPPSKJUTET TILL 22 mars 2021

Stiftelsen Svenskt Färgcentrum bjuder in till en kväll med föreläsning, samtal och färgstarkt mingel i samband med Internationella Färgdagen.

Kvällens föreläsare:
Sara Garanty, Inredare och kolorist
Vem är rädd för orange, gult & lila? 
En kulörhistoria ur ett konstnärligt och andligt perspektiv

Vinnare tävlingen Prisad Färg 2020
Asta Westermark Florestedt, Beckmans, presenterar sitt vinnande bidrag.

Därefter ett samtal modererat av juryns ordförande Catrin Vagnemark, BVD.
Deltagare:

  • Asta Westermark Florestedt, vinnare
  • John Wattström, pristagare
  • Frida Navratil, pristagare
  • Gunnel Sahlin, glasformgivare och jurymedlem
  • Anja Palmgren, styrelsemedlem och lektor i färgteori

Årets tema var ”färg, form, framtid” och de vinnande bidragen har arbetat med temat på helt olika sätt.

Plats Ogeborg, Maria Skolgata 81, Stockholm
Tid: 18 – 21, välkommen från 17.30

Bubbel serveras vid ankomsten
Dryck: Vin, öl säljs på plats för 20 kr/glas
Sandwiches: 2 per/person (lax, kalkon, ost, hummus)

Anmälan: info@atriumdesign.se senast 15 mars 

Pris
Medlem: 150 kr
Övriga: 250 kr, inkl. medlemskap 2020: 450 kr
Student: 50 kr

BG 571–0033 eller via Swish 070-534 23 14

STORT TACK:
NCS I Caparol I, Nordsjö I Ogeborg

International Colour Day 21 March, Established by AIC – International Colour Association


Prisad Färg är en tävling för studenter och nyutexaminerade inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.

Årets tema är: Den blå färgen

——————————————————————————————————————–

Isabell Tresse HDK, Göteborg tog hem första priset i Prisad Färg 2017. Hennes förslag ”Som om” handlar om reflektioner kring färgkommunikation i Indien respektive Göteborg.

DSC00534

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

2:a pris (till vänster på bilden ovan)
TRÄNINGSVERKET
Tove Blanck, Anna Bårdén och Josefine Grönlund
Arkitektur, Chalmers tekniska högskola
På ett konkret och inspirerande sätt bryta mot konventionella
mönster. Detta kan på ett enkel sätt realiseras på den existerande stereotypa gymmiljön.

3:dje pris (till höger på bilden ovan)
FÄRGPAVILJONG
Catrin Frick och Oskar Stare
Arkitektur, Chalmers tekniska högskola
På ett tillgängligt och välkomnande sätt bjuda in betraktaren att
fysiskt utforska färgens påverkan i en rumslig miljö.


Linus Fridén, Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack ,tog hem första priset i Prisad Färg 2016. Hans förslag ”Synisolering”  handlar om hur man beskriver färg utan att använda det sinne som är mest anpassat för ändamålet . En spännande utforskning av känsel och hörsel som samspelar till en individuell tolkning som utmynnar i en kulör.

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

Andra pris gick  till Sofia Fredriksson, Jesper Evertsson och Martin Hagland, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola. för ”Vatten i ny tappning” som illustrerar försurningen i Göta älv med hjälp av fluoresein-gult. En kraftfull iscensättning som åskådliggör vår tids miljöproblem tyckte juryn.


Tredje pris till Hillevi Hesseldahl, Johan Lantz och Roza Baban, Industridesign, Konstfack,  för ”Ljus i ambulans”. Ett nytänkande för människor i ett utsatt läge där ljus och färgsättning bidrar till lugn.

Förslaget ”Akvovojo” en färgsprakande strandpromenad av Albin Andersson, Delal Acar och Hedvig Aaro, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola fick ett hedersomnämnande för ett förtjänstfullt omhändertagande av vårt så ofta försummade publika rum; vårt gemensamma golv, gaturummet.

-Tävlingen är ett led i Färgcentrums arbete med att väcka intresse för färg och färgsättning vid arkitektur-, konst- och designutbildningar, säger Lena Anderson, inredningsarkitekt och ordförande i Färgcentrum. Det finns andra färger än vitt och grått, men varför vågar vi inte använda dem oftare?


EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg logo 2016 7x4cm

Vi vill med tävlingen skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Årets tema: VÅRA SINNEN

Prisutdelning  på Möbelmässan  7 februari 2017 kl 15.00

Mera information och tävlingsregler

Prisad Färg 2015

 —————————————————————————————————————————-

Vart tog färgen vägen?

En panel av arkitekter, designexperter och akademiker diskuterade vart färgen tagit vägen i designundervisningen, i våra miljöer som hem, arbetsplatser och i vår stadsbild.

Arkitekt Rahel Belatchew Lerdell  pratade  om färg som en bärande del av arkitekturen, arkitekten och skribenten Rasmus Wærn om färgstark arkitektur med exempel från Wingårdhs, professor Ralf Weber från Dresden University om färg i arkitektundervisningen,  och  arkitekturhistoriker Martin Rörby  om färgförändringar i Stockholms stadsbild. Moderator var programledaren och designexperten Li Pamp.

färgdagen_publik5

En stor publik minglade i utställningen

färgdagen_cirkör3

Gymnasieelever från Cirkus Cirkör underhöll under galamiddagen

—————————————————————————————————————————–

En laxrosa pool tog hem första priset

Prisad färg2

1:a pris: En laxrosa pool av Anna Sjöberg Wernesson,  Beckmans.

Anna får en plats på den prestigefulla kursen ”Colour Design Workshop” 22 – 27 juni, 2015 (av NCS Colour AB). På Gripsholms värdshus samlas deltagare från hela världen under 6 intensiva dagar.

prisad färg_sjöberg

PrisadFärg_anna.sjöberg

2:a pris: En färgrik stol av Eva Sundman, Linnéuniversitetet. Eva får målarfärg till ett värde av 5 000 kronor (av Alcro).

prisad färg_sundman

Eva Sundman Prisad färg

3:e pris: En tuftad matta av Lotta Johansson, Linnéuniversitetet. Lotta får ett färgsättningsverktyg (av NCS Colour AB).

prisadfärg_johansson

Prisad färg 2014 Lotta Johansson

—————————————————————————————————————————

EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg2

Färgcentrum firar 50 år 2014! Det vill vi fira med ett halvdagseminarium med färgspaning Vart tog färgen vägen? och instiftandet av ett nytt färgpris ”Prisad Färg 2014”. Vi vill med detta skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Mera information och tävlingsregler

Mera information och tävlingsregler