Aktuellt

Människan i centrum för konsten på Nya Karolinska Solna, NKS
– en rundvandring på NKS med Inga-Lill Bäckström, Ordförande i NKS konstråd

Tid: Torsdag 12 oktober kl 17.00 – 18.00
Plats:  Vi ses vid NKS tillfälliga huvudentré på Eugeniavägen 23. Kliv av på busshållplats Eugeniavägen (fd. Karolinska institutet östra).

Foto av konstverket Puls

Entrén på Eugeniavägen 23.  Foto: Fredrik Sweger

Landstingets kulturförvaltning driver arbetet med den konstnärliga gestaltningen inom Nya Karolinska Solna-projektet, det hittills största enskilda konstprojektet för offentlig miljö i Sverige. Den röda tråden i konstarbetet är att sätta människan i centrum, såväl patienter som deras anhöriga. Konsten kommer också att bidra positivt till personalens arbetsmiljö.

Satsningen omfattar både byggnadsintegrerad konst som skapas specifikt för det nya sjukhuset, och färdiga verk som är flyttbara (till exempel målningar och skulpturer). Konsten kommer att finnas överallt: ute och inne; i personalutrymmen och vårdmiljöer; i entréer och väntrum.

Konsten på det nya sjukhuset ska samverka med arkitektur och inredning och bidra till en visuellt attraktiv miljö för sjukhuset som helhet. Den är även en viktig del i att skapa en bra vårdmiljö.

På senare tid har det gjorts vetenskapliga studier som visar att konst kan ha en positiv inverkan på rehabilitering och andra vårdprocesser. Men konsten måste också få vara just konst, och tillföra en humanistisk, estetisk och poetisk dimension till omgivningen.

 

Här kan du läsa mer: http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/Konst-/

Deltagaravgifter: Medlem i Färgcentrum                                     Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna      100 kr

ANMÄLAN
Anmäl dig genom att maila till info@colourspot.org senast tisdagen den 10 oktober
Ange namn och företag!

ÅRSMÖTE I FÄRGCENTRUM

Boka redan nu in den 29 november för Färgcentrums årsmöte som kommer att hållas på ett ännu så länge hemligt ställe men det kommer att vara alldeles nyinvigt!

Mer information kommer

—————————————————————————————————————————–

Färg, ljus och seende
– ett föredrag av Jesper Nyrén

Tid: Torsdag 21 september kl 17.00 – 18.30
Plats:  NCS Colour AB, Igeldamsgatan 30

3

Kv. Simonsland i Borås (bostadshus). Jesper Nyrén “Warp and woof”. Fotograf: Hendrik Zeitler

4

Jesper Nyrén bor och arbetar i Stockholm och på Björkö. Han utbildade sig på Västerås konstskola 1998–2000, Gerlesborgsskolan i Stockholm 2000–02 och Kungliga Konsthögskolan  i Stockholm 2002–07.

Han har utfört ett stort antal utställningar och konstnärliga gestaltningar för offentliga rum och i januari 2016 utvaldes han att gestalta Gullmarsplans nya tunnelbanestation. Jesper arbetar med mycket färg, mönster, former och fält som ni kan se på bilderna. Läs mer på Jespers hemsida: www.jespernyren.com 

Entrén till bostadshus i Sundbyberg. Jesper Nyrén
”Refraktion”. Fotograf: Carl Kleiner

Deltagaravgifter: Medlem i Färgcentrum                                     Gratis
Vi hälsar även icke-medlemmar välkomna      100 kr

Vill du ha en smörgås innan? 
Vi serverar en smörgås till självkostnadspris (ca 80:-) för de som önskar och förbeställt.

 ANMÄLAN
Anmäl dig genom att maila till info@colourspot.org senast tisdagen den 19 september!
Ange: Namn och företag och om du önskar beställa en smörgås.

Boka redan nu in den 12 oktober och 22 november för höstens kommande möten.

—————————————————————————————————————————

En färgsättningstävling för dig som studerar eller nyligen utexaminerats inom design, arkitektur, visuell kommunikation eller konst.

Årets tema: Han, hen, hon och färg

Sista dag för inlämning av tävlingsuppgift: 1 november 2017

Anmälan: info@colourspot.org

Mera information om Prisad Färg 2017

Huvudpartner
Alcro I NCS

Silverpartner
Borås tapeter I Engblad &Co I BVD I Caparol I Jotun I Nordsjö I Ogeborg I Philips I Sto

—————————————————————————————————————————–

Linus Fridén, Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack ,tog hem första priset i Prisad Färg 2016. Hans förslag ”Synisolering”  handlar om hur man beskriver färg utan att använda det sinne som är mest anpassat för ändamålet . En spännande utforskning av känsel och hörsel som samspelar till en individuell tolkning som utmynnar i en kulör.

 

 

 

Prisad Färg är en tävling för studenter inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst.Tävlingsuppgiften bestod i  att skapa en sinnlig upplevelse med färg. Med färg kan man skapa dramaturgi och effekter. Färgen kan sätta upplevelsen i centrum.

 

 

Andra pris gick  till Sofia Fredriksson, Jesper Evertsson och Martin Hagland, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola. för ”Vatten i ny tappning” som illustrerar försurningen i Göta älv med hjälp av fluoresein-gult. En kraftfull iscensättning som åskådliggör vår tids miljöproblem tyckte juryn.

 

 

Tredje pris till Hillevi Hesseldahl, Johan Lantz och Roza Baban, Industridesign, Konstfack,  för ”Ljus i ambulans”. Ett nytänkande för människor i ett utsatt läge där ljus och färgsättning bidrar till lugn.

 

 

 

Förslaget ”Akvovojo” en färgsprakande strandpromenad av Albin Andersson, Delal Acar och Hedvig Aaro, Arkitektur, Chalmers tekniska högskola fick ett hedersomnämnande för ett förtjänstfullt omhändertagande av vårt så ofta försummade publika rum; vårt gemensamma golv, gaturummet.

 

 

-Tävlingen är ett led i Färgcentrums arbete med att väcka intresse för färg och färgsättning vid arkitektur-, konst- och designutbildningar, säger Lena Anderson, inredningsarkitekt och ordförande i Färgcentrum. Det finns andra färger än vitt och grått, men varför vågar vi inte använda dem oftare?

—————————————————————————————————————————–

EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg logo 2016 7x4cm

Vi vill med tävlingen skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Årets tema: VÅRA SINNEN

Prisutdelning  på Möbelmässan  7 februari 2017 kl 15.00

Mera information och tävlingsregler

Prisad Färg 2015

 —————————————————————————————————————————-

Vart tog färgen vägen?

panel_färgdagen

En panel av arkitekter, designexperter och akademiker diskuterade vart färgen tagit vägen i designundervisningen, i våra miljöer som hem, arbetsplatser och i vår stadsbild.

Arkitekt Rahel Belatchew Lerdell  pratade  om färg som en bärande del av arkitekturen, arkitekten och skribenten Rasmus Wærn om färgstark arkitektur med exempel från Wingårdhs, professor Ralf Weber från Dresden University om färg i arkitektundervisningen,  och  arkitekturhistoriker Martin Rörby  om färgförändringar i Stockholms stadsbild. Moderator var programledaren och designexperten Li Pamp.

färgdagen_publik5

En stor publik minglade i utställningen

 

färgdagen_cirkör3

Gymnasieelever från Cirkus Cirkör underhöll under galamiddagen

—————————————————————————————————————————–

En laxrosa pool tog hem första priset

Prisad färg21:a pris: En laxrosa pool av Anna Sjöberg Wernesson,  Beckmans.

Anna får en plats på den prestigefulla kursen ”Colour Design Workshop” 22 – 27 juni, 2015 (av NCS Colour AB). På Gripsholms värdshus samlas deltagare från hela världen under 6 intensiva dagar.

prisad färg_sjöberg

PrisadFärg_anna.sjöberg

2:a pris: En färgrik stol av Eva Sundman, Linnéuniversitetet. Eva får målarfärg till ett värde av 5 000 kronor (av Alcro).

prisad färg_sundman

Eva Sundman Prisad färg

3:e pris: En tuftad matta av Lotta Johansson, Linnéuniversitetet. Lotta får ett färgsättningsverktyg (av NCS Colour AB).

prisadfärg_johansson

Prisad färg 2014 Lotta Johansson

—————————————————————————————————————————

EN TÄVLING I FÄRGSÄTTNING för dig som studerar design, arkitektur, reklam och konst .

Prisad färg2

Färgcentrum firar 50 år 2014! Det vill vi fira med ett halvdagseminarium med färgspaning Vart tog färgen vägen? och instiftandet av ett nytt färgpris Prisad Färg 2014”. Vi vill med detta skapa fokus på färgen och dess roll i framtiden. Hur skapar vi framtidens färger? Vilka färger kommer vi att få se och i vilken form?

Mera information och tävlingsregler