Tidigare medlemsmöten

26 november: 2019

Årsmöte

Årsmötesförhandlingar
Därefter föredrag av Johanna Enger Konsten att mäta upplevelser av ljus och färg Bildresultat för Johanna Enger

Tid Kl 17.00 – 19.00
Plats  NCS Colour Ab, Igeldansgatan 30
—————————————————————————————————————————–

30 oktober 2019

Specialvisning av Konserthuset

Att få uppleva själva byggnaden Konserthuset och upptäcka detaljrikedomen i
utsmyckningen när man har foajéerna ”för sig själv” är för många en stor upplevelse.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Konserthuset.jpg

Konserthusets guide visar oss runt i Konserthusets foajéer och salar, och berättar om konstskatterna, husets tillkomst och långa historia. Visningen tar cirka en timme och går genom foajéerna, Grünewaldsalen och Stora salen.

Ett tempel till musikens ära

Konserthuset Stockholm är ett av Sveriges största arkitektoniska mästerverk. Det invigdes 1926, skapat av arkitekten Ivar Tengbom under en expansiv tid i Stockholms historia.  
Konserthuset byggdes för att ge en hemmascen åt nuvarande Kungliga Filharmonikerna och
vara en arena för bland annat utdelningen av Nobelpriset.

På den utsedda tomten vid Hötorgets torgstånd och mitt bland de litet slitna, murriga och
låga husen runtomkring skulle ett klassiskt grekiskt tempel resas till musikens ära, enligt
hans starka vision. Konserthuset byggdes åren 1923-26. Huset är ett av Stockholms bästa
exempel på nyklassicism under en epok som andades demokratiska ideal och fann stilmässig inspiration i demokratins vagga – Aten.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Konserthuset2.jpg

Konserthusets generösa och ”demokratiska” publikutrymmen var en nyhet för tiden –
de olika samhällsklasserna gick genom samma portar för att först längre in i huset finna sina platser. Så var det inte på exempelvis Dramaten och Operan där samhällsklasserna
hölls väl skilda åt. Sedan invigningen har Konserthuset varit hemmascen för den orkester som först hette Stockholms Konsertförenings Orkester, därefter Stockholms Filharmoniska Orkester och sedan början av 1990-talet Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm. Konserthuset har ända sedan 1926 varit platsen för nobelprisutdelningen den 10 december varje år.

Läs mer på Konserthusets hemsida  <http://www.konserthuset.se>
www.konserthuset.se

Tid:  Onsdagen den 30 oktober 2019, kl. 17:00-18.00

—————————————————————————————————————————–

19 september 2019:

Vilka färgtrender vi har att se fram emot 2020?

Colour Futures 2020, by Akzo Nobel 
Trendrapporten presenteras av Per Nimér, Designchef, Nordsjö, Norden.

Trendrapporten har inte släppts ännu, men den 19 september när vi lyssnar till Per får vi veta vilka trendfärger vi har att förvänta oss i Colour Futures 2020, by Akzo Nobel!

Till dess får vi nöja oss med att njuta av Årets Färg 2019 Spiced Honey. som är en varm bärnstenston med inspiration från honungens skönhet och mångsidighet. Spiced Honey är en mångsidig kulör som kan skapa en lång rad olika stämningar, beroende på vilken palett du kombinerar kulören med. Det är en kulör som kan vara rogivande, lugnande, mysig men också livfull, beroende på ljuset och kulörerna den kombineras med.

Årets kulör - Tranquil Dawn                   Årets färgpalett - Tranquil Dawn
Årets kulör 2020 är Tranquil Dawn. En kulör som fångar essensen av vad som är viktigt för oss människor när vi står inför nästa decennium. Tranquil Dawn är resultat av den trendforskning vi har genomfört med ett team av kulörexperter från hela världen.

Läs mer på Nordsjös hemsida www.nordsjo.se 

Tid:         Torsdagen den 19 september 2019, kl. 17:00
Plats:      NCS Colour AB, Igeldammsgatan 30 på Kungsholmen

—————————————————————————————————————————–

24 april: Nordiska muséet

Vi fick en specialvisning av utställningarna:
MITT 50-TAL

En bild som visar kläder

Automatiskt genererad beskrivning

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Ett frosseri i det kvinnliga femtiotalsmodet och en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen. 

På 1950-talet blåste förändringens vindar. Andra världskriget var över och europeiska och amerikanska influenser svepte in över Norden. Samtidigt var ytterligheterna tydliga; å ena sidan de exklusiva modehusens unika kollektioner (haute couture), å andra sidan ett särskilt tonårsmode. Många kvinnor var kunniga hemsömmerskor, och det fanns en omfattande mönsterflora att välja ur i vissa damtidningar och butiker. 
www.nordiskamuseet.se/utstallningar/mitt-50-tal
Foto: Peter Segemark, Nordiska Museet

British så in i Norden !

En bild som visar kläder

Automatiskt genererad beskrivning

Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Pyjamas och en kopp te, öl efter fotbollsmatchen, tennis på tisdagar och  skogspromenader i regnjacka och gummistövlar. Delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte tänker på varifrån de kommer?

 Norden är en del av en globaliserad värld. Under århundraden av handelskontakter har Norden påverkats av omgivande länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och senare USA. Den här utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden.

Det är brittiskt – på nordiska!  www.nordiskamuseet.se/utstallningar/british-sa-i-norden

Foto: Peter Segemark, Nordiska Museet
————————————————————————————————————————————————————

21 mars 2019

Vi firade Internationella färgdagen  i den blå färgens tecken

Vilken färg hade egentligen ”The Dress”? Föredragshållare är Bodil Karlsson  fil. dr i psykologi vid Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet. Färgspykologi är ett av hennes forskningsområden, speciellt färgperception och färgminne.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är THEDRESS-771x1024.jpg

Vi fick lyssna till diskussionerna och slutsatserna kring ”dressgate”: färgfenomenet som uppstod på sociala medier: Vilken färg hade egentligen klänningen #thedress och vilka faktorer spelar in på digitala färgbilder? Var klänningen blå och svart eller vit och guld? Bodil  berättade om den forskning som gjorts för att förklara klänningens färger. Vi fick också ta del av Bodil Karlssons forskning på hur vi uppfattar klänningens färger och varför. . .


Photo Cecilia Bleasdale

Prisad Färg 2018 med temat ”Den Blå Färgen” Linus Fridén presenterade sitt vinnande bidrag ”Blå”. Prisad Färg är en tävling i färgdesign för studenter och nyutexaminerade inom design, arkitektur, visuell kommunikation och konst. Prisceremonin hölls i samband med Stockholm Furniture & Light Fair, Greenhouse, 5 februari, 2019. Linus Fridén, Konstfack ID, vann Prisad Färg med sitt bidrag BLÅ, som tar betraktaren ut på en resa i en blå värld. 

—————————————————————————————————————————–

21 februari 2019, 

Nationalmuseums materialval och kulörer – Varför blev det som det blev?

En bild som visar inomhus, vägg, byggnad

Automatiskt genererad beskrivningEn bild som visar inomhus, vägg, golv, bord

Automatiskt genererad beskrivning
Foto Anna Danielsson/Nationalmuseum

Föreläsare Lars Sandberg, Larsson Örnmark Måleri, projektledare för måleriet vid ombyggnaden av Nationalmuseum.
Vilka färgmaterial man valde och varför man valde de olika färgmaterialen belystes. Lars berättade utifrån det praktiska måleriarbetet vid ombyggnaden.

Nationalmuseum 2018Färgvalet i de olika rummen
Det finns naturligtvis kulturhistoriska värden att ta vara på och den ursprungliga färgsättningen är delvis återställd i vissa rum. Färgundersökningar har gjorts på de olika kulörer som har använts under årens lopp. Dessa ursprungskulörer har valts av Fastighetsverkets specialister. I andra rum är det konsten som har fått styra färgvalet.

Salen med 1700-tals konst

foto Anna Danielsson/Nationalmuseum


5 februari 2019 kl 10.45

Prisutdelning i Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fair


23 januari 2019 

Nyfiken på Nationalmuseum
Specialvisning för Färgcentrums medlemmar

Datum 23 januari 2019 kl 17.30 – 18.30
Plats Nationalmuseum

Tidslinjen, 1800-tal. Foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs

—————————————————————————————————————————-

29 november 2018 

Årsmöte med  föredrag

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar där nuvarande styrelse fick ansvarsfrihet och återvaldes för ytterligare ett år fick vi en genomgång av renoveringen av Nationalmuseum.

Bildresultat för Nationalmuseum stockholm

Photo Anna Danielsson, Nationalmuseum

För första gången på 148 år har Nationalmuseibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm renoverats. Statens fastighetsverk (SFV), som fick regeringens uppdrag att renovera museibyggnaden, arbetade från och med sommaren 2014 till hösten 2017 för att åter göra Friedrich August Stülers byggnad till Sveriges modernaste museum.

Elisabet Jermsten tog oss med på en rundvandring i det nyrenoverade Nationalmuseet. Hon  fokuserade på de rum där man återskapat den ursprungliga färgsättningen. Man har genom färgundersökningar kunnat se alla olika färger som väggarna har haft genom åren.
Med hjälp av modern teknik och innovationer har en fullt modern museibyggnad utvecklats samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevarats, en komplex och spännande uppgift.
https://www.sfv.se/sv/fastigheter/pagaende-byggprojekt/stockholm/renovering/

—————————————————————————————————————————–

24 oktober 2018
fick vi en specialvisning på Millesgården av 

WILLIAM MORRIS
MER ÄN BLOMMIGA TAPETER

För första gången i Sverige visas en utställning om William Morris (1834-1896) som var en verklig mångsysslare. Han hann under sitt 62-åriga liv ägna sig åt så olika saker som konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, liksom design och konsthantverk. Han var författare av romaner och poesi, han startade bokförlag och designade typsnitt. Han intresserade sig för isländska sagor som han översatte till engelska. Han var socialist men också en framgångsrik entreprenör och affärsman.

William Morris idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa vid sekelskiftet 1900. Han var starkt engagerad i den engelska Arts and Crafts-rörelsen där man lyfte fram hantverkskunnandet och ville skapa bättre och vackrare miljöer för människor. Vår egen Karin Larsson var en av dem som inspirerades av hans design.  I utställningen presenteras hans liv och gärning genom konstverk, tapeter, tyger och möbler.

Det är berättelsen om en framgångsrik affärsman och fabrikör och som samtidigt var brinnande socialist. Utställningen är ett samarbete med William Morris gallery, William Morris Society och Style
Library i London och producerad av Millesgården.

https://www.millesgarden.se/aktuella-utstallningar.aspx

——————————————————————————————————————–

20 september 2018 fick vi en färgsprakande föreläsning av
Elisabeth Björkbom, Creative Director & Multidisciplinary Designe.

”Färger, mönster och material
Mitt sätt att se, arbeta och inspireras av färg!”

cid:image002.jpg@01D43AEF.2ABF6C90

En bild från en av Elisabeths många resor till Indien, ett möte i Taj Mahal!

Läs mer på Elisabeths hemsida www.bjorkbom.com

—————————————————————————————————————-

17 maj 2018 avslutade vi vårterminen med en vårutflykt

cid:ea74ad15-d733-490a-ba77-fc29290be585@iexchange.seoch fick en specialvisning av Carl Eldhs ateljé
I närmare tre decennier levde och verkade Carl Eldh i sin ateljé i Bellevueparken intill Roslagstull i Stockholm. Hans första 15 år efter hemkomsten från Paris 1904 hade präglats av en ambulerande tillvaro. Otaliga gånger flyttade Eldh mellan olika lokaler som fick tjänstgöra som tillfälliga ateljéer, ofta källarlokaler med takfönster eller gamla butiker med stora skyltfönster mot gatan.

Vid slutet av 1910-talet hittade han dock den plats strax utanför tullen som föreföll lämplig som permanent lösning, en högt belägen tomt i den idylliska 1700-talsparken med utsikt över Brunnsviken och stadens norra utkanter.

Tillsammans med sin nära vän,  arkitekten Ragnar Östberg, planerade Carl Eldh en byggnad som både skulle vara funktionell som skulptörateljé och smälta samman med den äldre bebyggelsen i Bellevue. När ateljén stod klar 1919 hade parken berikats med ett hus som kombinerade ett modernt formspråk med traditionella material. Fasadens tjärade träpanel och takets beklädnad med gamla tegelpannor gav intryck av en byggnad som redan funnits på platsen i många år. Ragnar Östberg hade skapat en byggnad som var helt och hållet avsedd att vara ateljé och knappast lämpade sig som permanent bostad, även om den kom att brukas som sådan

Bildresultat för carin ellberg  carl eldhSamma dag som vi besökte museet öppnade en ny utställning ”Dom andra svävar in” med verk av Carin Ellberg.

Mer info: www.eldhsatelje.se


21 mars 2018 firade vi Internationella Färgdagen

En färgsprakande skara ”colourspottade” på ETAGE 1. Rött i olika varianter var kvällens färg.

Isabell Tresse, HDK Göteborg presenterade sitt vinnande förslag till Prisad Färg 2017 – SOM OM. En reflktion kring Bangalure i Indien och Kviberg i Göteborg

Hélène de Clermont-Gallerande, Chanel  Paris berättade om
The changing colours of Chanel’s lipstick ranges from 1960
Hélène de Clermont-Gallerande är forskningschef vid Chanel Parfums Beauté. Hon är en passionerad färgälskare med inte mindre än femton make-up patent bakom sig och kan vid sidan av sin doktorstitel även kalla sig som författare.

Visste du att Chanels läppstiftspalett  förändrats betydligt genom åren. Några gamla godingar som ”Rouge Coco” finns fortfarande kvar men mörkare toner som ”Rouge Noire” dominerar idag.

Vi finns nu under temadagar.se och där kommer vi att länka till vår hemsida www.colourspot.org

Läs mer om hur man firade ICD runt om i världen på sid 39 och 40 i AIC Annual Report 2017. Klicka på länken: http://www.aic-color.org/news/news30-17.pdf


23 januari 2018 ARTEMISIA GENTILESCHI (1593-1652?)
Föredrag av Jan Öqvist, scenograf och författare

Vi fick stifta bekantskap med senrenässansens och barockens första och viktigaste kvinnliga konstnär från Italien.

Från vänster ”Självporträtt som allegori över konsten”, 1638-39 [Royal Collection]. ”Susanna och de äldre”, 1610 [Schloss Weißenstein]. ”Aurora”, 1625-27 [Private Collection] info:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_works_by_Artemisia_Gentileschi

Jan berättar: ”Kvällen kommer att bli en upptäcktsresa i ett konstnärskap som varit bortglömt i över 300 år. Hur kan drygt 300 år gammal konst vara väsentlig idag frågar sig kanske någon?
Fanns det en konspiration bakom denna glömska eller var det bara det att hon var kvinna?
Vi ska se hur ett stort och betydelsefullt konstnärskap och ett dramatiskt liv kunnat bli åsidosatt i konsthistorien.

Jag har försökt se hennes målningar och liv i ett vidare sammanhang. Det gav mig en inblick i vad det är som gör hennes konst så märkvärdigt aktuell. Att nu studera hennes plats i konsthistorien är som att befinna sig i ett hav av kunskap, spekulationer och fakta. Att fördjupa sig i detta utan att drunkna har hjälpt mig att förstå hur den har kommit till.

Detta systematiskt åsidosättande av kvinnligt kreativitet fortsätter! I min yrkesroll som regissör och scenograf finns en inbyggd nyfikenhet på vad som ligger under texten. Detsamma gäller när jag ser konst. Jag tar del av en berättelse – vad ligger till grund för det som konstnären fångat. Vilket är meddelandet? 

Galilei Galileo lär ha sagt något i stil med att av alla konster är måleriet den största. Trots att den bara har två dimensioner kan den beröra oss djupare än det som imiteras – den kan väcka medkänsla, kärlek, sorg.”

 ———————————————————————————————————————————————————

29 november Årsmöte i Färgcentrum samt förhandsvisning av Möbeldesignmuseum

http://sandinbulow.com/wp-content/uploads/INTROBILD-1400x580.jpg

Under Stockholm Design Week i februari 2018 öppnas en privatsamling av designmöbler,
Sandin & Bülow Möbeldesignmuseum, för visningar, seminarier, diskussionskvällar och
workshop. Samlingen består av drygt 700 objekt, skapade av framstående nordiska och
internationella formgivare. Ett personligt urval möbler från slutet av 1800-talet fram till
idag.

Färgcentrum fick en specialvisning av  Lars Bülow.

”Vår vision är att skapa en kreativ mötesplats för möbelstudier”

Mer info: www.mobeldesignmuseum.se 


12 oktober 2017 fick vi en specialvisning av konsten på Nya Karolinska Solna, NKS
– en rundvandring med Inga-Lill Bäckström, Ordförande i NKS konstråd

Foto av konstverket Puls

Entrén på Eugeniavägen 23.  Foto: Fredrik Sweger

Landstingets kulturförvaltning driver arbetet med den konstnärliga gestaltningen inom Nya Karolinska Solna-projektet, det hittills största enskilda konstprojektet för offentlig miljö i Sverige. Den röda tråden i konstarbetet är att sätta människan i centrum, såväl patienter som deras anhöriga. Konsten kommer också att bidra positivt till personalens arbetsmiljö.

Satsningen omfattar både byggnadsintegrerad konst som skapas specifikt för det nya sjukhuset, och färdiga verk som är flyttbara (till exempel målningar och skulpturer). Konsten kommer att finnas överallt: ute och inne; i personalutrymmen och vårdmiljöer; i entréer och väntrum.

Konsten på det nya sjukhuset ska samverka med arkitektur och inredning och bidra till en visuellt attraktiv miljö för sjukhuset som helhet. Den är även en viktig del i att skapa en bra vårdmiljö.

På senare tid har det gjorts vetenskapliga studier som visar att konst kan ha en positiv inverkan på rehabilitering och andra vårdprocesser. Men konsten måste också få vara just konst, och tillföra en humanistisk, estetisk och poetisk dimension till omgivningen.

Här kan du läsa mer: http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/Konst-/

—————————————————————————————————————————–

Den 21 september 2017 berättade Jesper Nyrén om Färg, ljus och seende

3

Kv. Simonsland i Borås (bostadshus). Jesper Nyrén “Warp and woof”. Fotograf: Hendrik Zeitler

4

Jesper Nyrén bor och arbetar i Stockholm och på Björkö. Han utbildade sig på Västerås konstskola 1998–2000, Gerlesborgsskolan i Stockholm 2000–02 och Kungliga Konsthögskolan  i Stockholm 2002–07.

Han har utfört ett stort antal utställningar och konstnärliga gestaltningar för offentliga rum och i januari 2016 utvaldes han att gestalta Gullmarsplans nya tunnelbanestation. Jesper arbetar med mycket färg, mönster, former och fält som ni kan se på bilderna. Läs mer på Jespers hemsida: www.jespernyren.com 

Entrén till bostadshus i Sundbyberg. Jesper Nyrén
”Refraktion”. Fotograf: Carl Kleiner

—————————————————————————————————————————–

30 maj 2017 fick vi en specialvisning av Kina Slott

På drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753 överraskade kung Adolf Fredrik henne med ett litet kinesiskt lustslott i Drottningholmsparken. Det var en uppskattad födelsedagspresent då hela Europa vid den tiden vurmade för kineserier.

Träbyggnaden ersattes på 1760-talet av en mer varaktig byggnad, som i dag innehåller ett av de främsta exemplen på europeisk rokokoinredning med kineserier.

—————————————————————————————————————————-

25 april 2017 fick vi en specialvisning av Haymarket by Scandic

 

Haymarket vid Hötorget är en anrik plats med en lång och berömd historia. Huset byggdes på 20-talet då Art Deco var stilen framför allt.

Den läckra Pauls bar

Lars Sandberg, General Manager, Haymarket berättade om hotellet, dess bakgrund och historia. Varuhuset PUB (Paul U. Bergström) huserade här fram till 2015 då det stängdes och byggdes om till Hotel Haymarket by Scandic. Lars  fokuserade på inredning, design och alla fantastiska färger. En inredning som andas 20-talets livsglädje, glamour och framtidstro men samtidigt med en känsla av idag. Interiör design och projektering inredning, Koncept Stockholm AB.

—————————————————————————————————————————–

21 mars 2017  Vi firade Internationella Färgdagen

ICD Logo by Hosanna Yao, Hong Kong

Logo by Hosanna Yao, Hong Kong

Vi uppmärksammade den Internationella Färgdagen (ICD) som firas runt om i världen med färgrika aktiviteter av olika slag. ICD firas varje år den 21 mars, vid vårdagjämningen.  Den infördes av den internationella färgorganisationen/nätverket AIC, International Colour Organisation.

Vi firade  genom att  lyssna till ett inspirerande färgföredrag!

Per Nimér talade om Colour Futures 2017 – Om globala färg- och kulörtrender

 Vad händer inom Design, Arkitektur och Livsstil och hur påverkar detta oss när vi ska välja kulör? Vilka strömningar och riktningar kan vi se just nu och vad kan vi förvänta oss nästa år?

Akzo Nobel tar varje år fram en global trendrapport fokuserad på färg och kulör, ”Trendrapporten Color Futures” som handlar om att omsätta forskning till en framtid som vi känner igen. Trendrapporten  presenterades av Per Nimér, designchef på Akzo Nobel.

Denim Drift heter 2017 års trendfärg supplerad av olika blå och blågrå nyanser

Denim drift colour palette

——————————————————————————————————————–

26 januari 2017 – Nordiskt ljus på Nordiska muséet

Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

I stora hallen fick vi uppleva resan från mörker till elektricitet, 350 lysande föremål, ett tellurium, 50 meter molnbank, en sol, en måne, 36 solstolar och ett simulerat norrsken. I ena änden av hallen lyste månen över den kulturhistoriska delen intill den designhistoriska delen som speglas i mångatan. I andra änden, i en ”skymningsdal” under en lågt stående sol, fick vi uppleva naturens ljusfenomen. Och sist men inte minste experimentera vid ett ljusbord de lux under ledning av Svante Pettersson.

—————————————————————————————————————————–

Årsmöte 8 november 2016 med färgsprakande föredrag av Joanna Pierre ”Färgidentitet i olika länder” 

Oaxaca, Mexico. Photo: Berit Bergström

Oaxaca, Mexico. Photo: Berit Bergström

Årsmötesförhandlingar: kl. 17.00-17.45
Föredrag: ”Färgidentitet i olika länder” av Joanna Pierre
Vi accepterar en knallrosa fasad i Florida eller Mexico men inte i vårt land. Det beror naturligtvis på olika kultur, färgpreferenser, ljus m m. Joanna Pierre, en färgstark byggnadsantikvarie och ledamot i styrelsen för Färgcentrum guidar oss runt i olika delar av världen. Det blir en resa i färg och kultur och många färgstarka hus. Läs mer om Joanna på www.kulor.se


22 september 2016: Lina Sofia Lundin om arbetet med naturlig färgning av textil

lina

Tänk om varje människa skulle färga sina kläder med sin egen kompost? Tänk om våra kläder skulle vara vad vi äter? Alla i sin egen unika färg, direkt kopplad till vad vi mättat magen med.
Föredragshållare: Lina Sofia Lundin, konstnär och pedagog

—————————————————————————————————————————–

30 augusti 2016: Yayoi Kusama, ”I oändligheten” Moderna Museet

Kusama with Dots Obsession, Installation 2012 View: Kusama's solo exhibition "YAYOI KUSAMA ETERNITY OF ETERNAL ETERNITY” at Matsumoto City Museum of Art, Nagano, Japan.© Yayoi Kusama, courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore, Victoria Miro Gallery, London, David Zwirner,

Kusama with Dots Obsession, Installation 2012 View: Kusama’s solo exhibition ”YAYOI KUSAMA ETERNITY OF ETERNAL ETERNITY” at Matsumoto City Museum of Art, Nagano, Japan.© Yayoi Kusama, courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore, Victoria Miro Gallery, London, David Zwirner,

Kusama är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer som obekymrat rört sig mellan olika media, mellan öst och väst, mellan konst och populärkultur och mellan kulturella identiteter. mer information på www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/yayoi-kusama/

Vi leddes i en spännande vandring genom utställningen.
—————————————————————————————————————————–

11 maj 2016: vårutflykt till Villa Akleja och J A G Ackes värld

villa_akleja

Under 1 ½ timme bjöd Claes och Sanna Moser in till ett färgstarkt sekelskifteskalas med värdparet Acke och Eja som huvudpersoner. Han berättade om livet i Villa Akleja som Acke och Eja uppförde 1901 tillsammans med arkitektvännen Ernst Stenhammar. Vi fick möta deras vänner Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam. Vi mötte det nordiska ljusets särart tolkat av en av de mest egensinniga företrädarna för sin generation.

Ni som inte hade möjlighet att vara med kan läsa mer om Villa Akleija 

—————————————————————————————————————————–

14 april 2016: Guidad visning av Visätra torg

Visätratorg

Svenska Belysningssällskapet inbjöd till visning och presentation av projektet Visättra torg i Huddinge. Projektet är ett fantastiskt exempel på en demokratisk process med aktivt deltagande från boende i närområdet i alla åldrar och en beställare som värdesätter deras engagemang. Fokus i utformningen av projektet var att skapa en plats att mötas på och frågor kring identitet och trygghet.

Projektet presenterades av, Anna Waernborg, ljusdesigner och landskapsarkitekt från Sweco
—————————————————————————————————————————–

17 mars 2016: Trianglarnas mästare – Olle Baertlings färg- och formvärld

Entrén Sveavägen 17b; Stockholm

17 mars Entrén Sveavägen 17b; Stockholm

logoICD mindreVi uppmärksammade den Internationella Färgdagen (ICD) som firas runt om i världen med färgrika aktiviteter av olika slag. ICD firas egentligen vid vårdagjämningen den 21 mars. Men i år firade vi den 17 mars tillsammans med:  ett färgsprakande föredrag av arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Mera om Olle Baertling

—————————————————————————————————————————–

17 februari 2016: Junibacken en lekfull upplevelse av ljus och ljud

junibacken Junibacken

Svenska Belysningssällskapet inbjöd till en lekfull visning av Junibacken på Djurgården. Det ble en uppvisning i vad som är möjligt att när man använder ljuset som verktyg och kombinerar det med ett kreativt sinne och dagens tekniska möjligheter. Hur man kan skapa en ljusdesign som lever och kan förmedla ett mervärde till besökaren, hur det är möjligt att ändra atmosfären i ett helt rum eller bara i en liten del?.

Guidad visning av Junibackens nya installationer
Vi fick bland annat titta på en interaktiv fiskdamm och en videomappad scen där Mumintrollen i vanliga fall håller i teaterföreställningar.

Rundvandringen avslutades med en tur i Astrid Lindgrens sagotåg, en interaktiv upplevelse med ljus och ljud.

MEDVERKANDE:
Anton Sjöstrand och Jonas Holst, Lumination
—————————————————————————————————————————–

26 januari 2016 Rejält Retro

Vi fiick en specialvisning av Nordiska museets utställning Rejält retro

Det välgjorda, hållbara, mönstrade och färgstarka är tydliga trender idag, och precis vad som utmärker allmogemöblerna från 1700- och 1800-talen. I Rejält retro visades golvur, skåp, skrin och kistor, drygt femtio utvalda statusobjekt från hela landet, mot en modern bakgrund i oväntade kombinationer.

—————————————————————————————————————————–

9 december 2015 visning av Mall of Scandinavia

Svenska Belysningssällskapet inbjöd till en visning av ett av årets mest omtalade byggprojekt i Sverige – Mall of Scandinavia i Solna. Vi fick en presentation av projektet med dem som skapat ljuset. Efter presentatiorna var det dags för en rundvandring. Det finns en hel del som är spektakulärt med just ljuset! Vad sägs om en 100 meter lång, 12 meter bred och 2 meter hög 3D-ljusmonitor/installation, till exempel?

—————————————————————————————————————————–

1 december 2015 visning av Verlighetsmaskiner

Olafur Eliasson Seu corpo da obra (Your body of work), 2011 © 2011 Olafur Eliasson. Foto: Anders Sune Berg. Installationsbild, Moderna Museet/ArkDes, Stockholm 2015.

Olafur Eliasson
Seu corpo da obra (Your body of work), 2011
© 2011 Olafur Eliasson. Foto: Anders Sune Berg.
Installationsbild, Moderna Museet/ArkDes, Stockholm 2015.

Färgmöte med visning av Olafur Eliassons utställning på Moderna med guide från museet.

—————————————————————————————————————————–

19 november 2015 Color trip

1_Svante_Pettersson

Svante Pettersson visade och berättade om sin färg- och ljusinstallation.

Installationen ingår i Färgfabrikens utställning EXPERIMENT STOCKHOLM – där konst möter stadsplanering med ingångar till Stockholms utveckling.

—————————————————————————————————————————–

24 november 2015: Årsmöte i Färgcentrum             

Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Styrelsen 1 juli 2015 – 30 juni 2016

Därefter föredrag Om indigo och dess användning kring sekelskiftet i ett konsumtionshistoriskt perspektiv med Leif Runefelt docent i idéhistoria vid Södertörns högskola

dyeing with indigo

Indigo crystal dyed wool

—————————————————————————————————————————–

20 oktober 2015 fick vi höra om färg och ljussättning av Norra Länken

Trafikverket

Trafikverket

Henrik Gidlund, el- och belysningsspecialist på Trafikverket  berättade om hur man använder färg och ljus i Norra Länkens vägtunnelsystem. Detta för att skapa en trafiksäkrare miljö så att varje trafikplats får en egen identitet och igenkänning.

—————————————————————————————————————————–

16 september 2015 vi fick höra om färg, typografi och skyltar i Göteborgs botaniska trädgård

Christel Copp, Joen Wetterholm och Eva Amborg har utformat ett nytt och unikt skyltsystem för trädgården där färg spelar en väsentlig roll för att underlätta orienteringen. Christel Copp och Eva Arnborg berättade om sitt arbete i Göteborgs botaniska trädgård.

Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bland annat Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Den som fick uppdraget att anlägga en botanisk trädgård i Göteborg var Carl Skottsberg.

Göteborgs botaniska trädgård är med sina 175 hektar är en av Europas största i sitt slag. Den odlade delen upptar ungefär 40 hektar och totalt på friland och i växthus finns här ca 16 000 arter och kulturformer. Av dessa är ett stort antal del av de vetenskapliga samlingarna, bl.a. lök-och knölväxter, alpiner och dionysia. Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdbergen där också den vetenskapliga trädsamlingen, Arboretet, finns. Botaniskas växthus rymmer 4 000 olika växtarter, bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö.

—————————————————————————————————————————–

6 maj 2015 besökte vi Gröna Lund och dess 1000 färger

Gröna_lundDen 6 maj kl. 17.00 öppnades portarna exklusivt för Färgcentrum. Vi studerade de 1000 färger som använts för att dekorera byggnader attraktioner, restauranger med mera.

Kjell Wilhelmsen som tillsammans med sitt team ansvarar för målningsarbetet visade oss runt bland attraktioner och hus och berättade vilka färger man valt och varför.

—————————————————————————————————————————–

16 april 2015 fick vi en specialvisning av Pompeiutställningen på Millesgården

4ca1795a-f81b-4bbf-b829-32ef0b969334___Selected

En specialvisning med tyngdpunkt på färg

Utställningen är ett samarbete med Svenska Pompejiprojektet, som sedan mer än tio år är verksamma i Pompeji. Den historiska platsen har varit en inspirationskälla under flera århundraden. Millesgården, med inredningar och trädgårdsanläggningar inspirerade av Pompeji, ger en spännande inramning.

Läs mera om utställningen på www.millesgarden.se/aktuella-utstallningar.aspx

—————————————————————————————————————————–

19 mars 2015 fick vi lyssna till glaskonstnären Gunnel Sahlin: Med passion för färg

Vi uppmärksammade den Internationella Färgdagen (ICD) som firas runt om i världen med färgrika aktiviteter av olika slag. Vi lyssnade till glaskonstnären Gunnel Sahlin där färgen har en central plats i hennes arbete med glas.

”Hortus Poetica” exhibition at Konsthantverkarna

”Hortus Poetica” exhibition at Konsthantverkarna

Gunnel är textilutbildad glasformgivare och börjadesin bana på Katja of Sweden i New York. Hon har arbetat för Kosta Boda i nästan 20 år och spridit svensk glaskonst över hela världen. Hon blev professor vid Konstfackskolan 1999, med inriktning på glas. Hon har bl a erhållit priset Utmärkt Svensk Form. Hennes känsla för färg och textil har också gett henne uppdrag för Kinnasand, Kasthall, Åhléns och IKEA.

I utställningen ”Hortus Poetica”, som visades på Konsthantverkarna för ett år sedan, syns hennes karaktäristiska formspråk som med enkla medel skapar ett starkt uttryck av lust och glädje och med inspiration från naturens färger.

”Färgen har en central plats i mitt arbete med glas. Det är i sökandet och längtan efter färg som processen tar fart.”, sade Gunnel.
—————————————————————————————————————————–

11 mars 2015 Listen to the light

listentothe_ light

Lyssna till ljuset! Vad upplever du? Känner du dig lugn eller aktiverad? Är det en positiv eller negativ känsla? Var med på en undersökning av det evig föränderliga, immateriella: LJUS. Lyssna till hur ljud och ljus framkallar olika associationer hos dig och andra. Reflektera med oss och diskutera – tillsammans bygger vi ett landskap av stämningar.

”Listen to the light” är en ljud- och ljusinstallation inspirerad av dagsljusets föränderliga kvaliteter. Den utforskar olika dynamiska stämningar och hur vi relaterar till dem. Målet är att komma fram till om det finns gemensamma upplevelser relaterade till specifika förändringar i nivåer, riktningar och färg.

Evenemanget organiseras av ljusdesigners och akustiker från Tyréns och är en del av “International Year of Light 2015”, ett av UNESCO utlyst temaår för att öka kunskapen om ljusets betydelse i våra liv. I en föreläsning i samband med eventet kommer arrangörerna dela med sig av personliga reflektioner så väl som praktiska exempel på föränderligt ljus och bjuda in besökarna till att reflektera på detta tema.

—————————————————————————————————————————–

26 februari 2015 VÄNTA, JAG MÅSTE TÄNKA

vanta

Vänta, jag måste tänka är en utveckling av Aleksandra Stratimirovic serie ”My Light Future”. Verket utgår från intervjuer med Europeiska barn om livet, deras närmiljö och framtiden.

I Stora Galleriet visas ”My Light Future” i samarbete med Anoda, ett projekt som drivs av Landstinget Dalarna tillsammans med Avesta Art och Film. Texterna i installationen är utdrag ur inspelningar gjorda på förskolor i Dalarna.

I foajén utanför Stora Galleriet projiceras en animerad version av ”My Light Future”. I ”Cloud Gazing” gestaltas barnens tankar i form av små moln på en klar blå himmel. I Lilla Galleriet presenteras en installation med material från den nya boken ”You Say Light – I Think Shadow”, ett samarbete mellan Aleksandra Stratimirović och Sandra Praun.

—————————————————————————————————————————–

10 februari 2015 Butiksbelysning: ”Ljus som varumärke”

Hornshuset

Hornshuset

Vid sidan om val av teknik, drift, investering och ljuskällor så är de flesta detaljhandlare intresserade av ljusets visuella kvalitet och hur det påverkar shoppingupplevelsen. Typiska frågor som man ofta vill få svar på är även: Vilken identitet har ljuset i butiken? Vad gör belysningslösningen unik? Hur är samspelet mellan inredning och ljus? Hur kan ljuset påverka försäljningen?

På Hornsgatan 174 fick vi se exempel på butikskoncept, kund-unika lösningar och trender. Efter föredraget ”Ljus som varumärke” av Kristian Renström, Fagerhult Retail. gjorde vi en rundvandring och tittade på olika exempel på belysningskoncept i Hornhusets butikslokaler.

—————————————————————————————————————————–

29 januari  2015  besökte vi Matisseutställningen

Henrik Sörensen Varitéartist, 1910. Foto: Per Myrehed

Henrik Sörensen Varitéartist, 1910. Foto: Per Myrehed

I utställningen Inspiration Matisse! visas ett stort antal verk som vittnar om den betydelse som Henri Matisses dekorativa och färgexpressionistiska konst fick för ett stort antal modernister som t ex Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Leander Engström, Nils Dardel, Maj Bring och Einar Jolin.

Man har utgått från museets egen samling av verk av konstnärer och kompletterat med betydande inlån från ett flertal offentliga museer runtom i landet och från privatpersoner.

Flera av de bortglömda konstnärerna var kvinnor som  i sin samtid inte hade samma möjligheter som sina manliga kollegor att ställa ut, och än mindre att göra karriär. Nu visas de sida vid sida med de manliga Matisseelevernas verk.

Den övergripande ambitionen med utställningen har varit att skapa en rik, mångfacetterad, sinnlig och lekfull presentation som lever upp till innebörden i begreppet ”inspiration”, sett i samband med det omfattande Matisseinflytandet i svensk och norsk konst omkring och efter år 1910.

—————————————————————————————————————————–

16 december 2014 studiebesök på KB Annexet – vinnare av Svenska Ljuspriset 

KB Annexet

Svenska belysningssällskapet inbjöd till visning av det fina vinnarprojektet från senaste tävlingsomgången av Svenska Ljuspriset, KB Annexet.

Lars Johan Tegnér, Murman arkitekter samt ljusdesignerna Isabel Vilar och Daniel Hodierne, ÅF Lighting berättade om sina intentioner. Genom en rundvandring fick vi uppleva  hur projektets visioner förverkligats och hur projektteamet lyckats förvandla den tidigare mörka lokalen till en inspirerande studiemiljö.

—————————————————————————————————————————-

18 november 2014 årsmöte i Stiftelsen Färgcentrum

ClaesMoserEfter årsmötesförhandlingarna höll Claes Moser, känd antikexpert i Antikrundan på SVT, ett föredrag ”Kräver tavlor vita väggar?”

”Vi måste ha vitt för vi har så många tavlor” – ett mycket vanligt argument för att man måste ha vita väggar. Claes Moser håller inte med om idén  att låta väggarna vara vita för att konsten ska framträda tydligare. Konst mår bra av en färgglad bakgrund och rätt färg lyfter istället fram tavlan. Det blev ett mycket färgstarkt föredrag om hur vi kan använda färg och konst för att skapa harmoni och stämning i ett rum.

ClaesMoser2

—————————————————————————————————————————–

18 september 2014 specialvisning av Rosendals slott 

Rosendal-interior-500x250

Vi fick en specialvisning av Rosendals slott på Kungl. Djurgården. Slottet uppfördes på 1820-talet åt Karl X!V Johan. Slottet har aldrig i modern bemärkelse varit en bostad utan var ett lustslott att dra sig tillbaka till från det formella hovlivet och njuta av sommaren på Djurgården. Det ritades och uppfördes av Fredrik Blom, en av dåtidens mera kännda arkitekter. Det var Sveriges första prefab-bygge där man i möjligaste mån använde sig av inhemska material och produkter. Till stor del står slottet än idag som det gjorde under Karl X!V Johans tid. Detta gör Rosendel till ett unikt dokument över den svenska empirstilen, även kallad Karl Johansstil.

—————————————————————————————————————————–

21 maj 2014 studiebesök på Aula Medica 

aula_medica_ki

Vi gjorde ett studiebesök på Karolinska Institutets omtalade Aula Medica, ritat av Wingårdhs, och som ska utgöra KI:s landmärke i den framtida Hagastaden. Mårten Tiselius MSc Architect, ansvarig Campusarkitekt och fastighetsutvecklare på Akademiska Hus guidade.

Efter en byggtid på 28 månader står KI:s nya aula med sin spektakulära glasfasad klar vid Solnavägen, mitt emot det som skall bli universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden har en bruttoarea på 13 730 kvadratmeter fördelad på sju våningsplan och kan ta emot upp till1 000 besökare i det väl tilltagna aularummet.

Byggnaden har en ganska sparsmakad färgskala – mörka ekgolv, vitmenade furuväggar och guldtoner i möbler.  KI:s egna bilder från Aula Medica. Läs och se mer om Aula Medica.

Vald till Årets byggnad 2014 av Byggindustrin!

Motivering: ”Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning.” 

—————————————————————————————————————————–

28 januari 2014 Medlemsmöte med världsberömd floristimage002

På vårt första färgmöte för 2014 blommade det, med föredrag av Gunnar Kaj,  blomsterkonstnär. Gunnar är främst känd från Nobelfesterna det senaste decenniet där han varje år överträffat våra allt högre ställda förväntningar.

Vi fick se massor av vackra arrangemang och färgkombinationer eller som Gunnar själv uttrycker det: ”Det är skönhetschocken man vill åt!”

13 november 2014

hade vi årsmöte i Svenskt Färgcentrum. Dessutom fick vi lyssna till Ulf Wagners spännande guidning genom ”Färgens symbolik i den moderna konsthistorien”.

16 oktober 2014

fick vi en specialvisning av utställningen ”Randen” på Nordiska Museet.

21 mars 2014 Arsenik och gamla tapeter

Colour Day ’13

Kallelse Färgmöte 21 mars, 2013 crop